Okategoriserade

När det gäller häst

När det kommer till hästskötsel så är jag väldigt noggrann av mig vilket för dom flesta är helt uppenbart att man ska vara men för vissa är det inte lika uppenbart att man ska vara noggrann när man tar hand om en häst/ponny.

Som ni alla vet så har jag studerat på Västerås ridgymnasium och redan innan det så hade jag gått på ridskola i många år och lärt mig grunderna inom häst ridning och skötsel, på gymnasiet så lärde jag mig väldigt mycket och även då så var jag helt säker på att jag skulle bli beridare som var min dröm då och än idag så kan jag ha det i bakhuvet.

Men som sagt nu ska jag inte skriva om mig utan jag ska skriva i detta inlägg om hästen och säkerheten.

Till o börja med så finns det en viktig aspekt i alla umgängen med hästen är säkerheten- din egen, hästens och omgivningens. Att rida och handskas med hästar är inte farligt så länge man gör rätt.

Säkerhetstänkandet måste genomsyra all hantering och umgänge med hästen. I grund och botten handlarsäkerhet till stor del om att förstå sig på hur hästen beter sig och reagerar i olika situationer. När du kan läsahästen och vet vad som verkar skrämmande och vad som får den trygg då har du kommit en bra bit på väg ochdu kommer omedvetet att göra saker på rätt sätt. Till och med sådant som du till en början uppfattade somomständigt och onödigt tidskrävande. Ett säkert sätt är alltid det tveklöst bästa. 

Så vad får då hästen att känna sig säker?

Rätt hanterade hästar är fromma djur och uppfattar de våra signaler på rätt sätt gör de gärna som vi önskar. Enhäst som från början fått en lugn och konsekvent behandling och fått lära sig att lyssna på ryttarens önskningar blir en trevlig häst. Som exempel ska hästen ha lärt sig att stå stilla när du sitter upp eller av. Vissa hästar krävermer av dig som hanterar den. Oavsett om hästen är stallmodig, sur och arg eller har ett hingstbeteende ska den inte ges tillfälle att skada vare sig dig eller andra personer i sin omgivning.

Förtroende är A och O

Ska du ha roligt tillsammans med din häst, måste hästen känna förtroende för dig och bli väl behandlad både istallet och när du rider. Du märker om hästen trivs med dig, den blir glad när du kommer och lyssnar på dig. Omhästen har ett aggressivt beteende, den kanske till och med är elak mot människor, kan den ha behandlats på ettsådant sätt att den inte längre har något förtroende för människor. Om du är rädd och osäker när du håller påmed hästen, lär den sig snabbt att den kan utnyttja detta till sin fördel. Plötsligt tar hästen kommandot över digoch bestämmer vad som ska göras eller inte. Då är det dags att ta hjälp av en hästkunnig person som kan hjälpadig att få tillbaka förtroendet mellan dig och hästen.

Stressa inte i stallet

Om du kommer till stallet, stressad och jäktad är det dåliga förutsättningar för en trevlig stund med hästen. Varkeni stallet eller vid ridningen ska du vara jäktad. Hästen märker direkt att du inte är som vanligt och blir på sin vaktoch nervös vad ska hända nu? Du får gärna arbeta snabbt och effektivt men inte nervöst och stressat. Din sinnesstämning smittar snabbt av sig på hästen.

Stressa inte i stallet

Om du kommer till stallet, stressad och jäktad är det dåliga förutsättningar för en trevlig stund med hästen. Varkeni stallet eller vid ridningen ska du vara jäktad. Hästen märker direkt att du inte är som vanligt och blir på sin vaktoch nervös vad ska hända nu? Du får gärna arbeta snabbt och effektivt men inte nervöst och stressat. Dinsinnesstämning smittar snabbt av sig på hästen.

Belöning och bestraffning

Att bestraffa hästen är inte bra. Det är ytterst sällan som det finns en anledning att straffa hästen för något somden gjort. Om du med våld tvingar en häst att göra något som den inte vill och dessutom framkallar smärta hoshästen är det djurplågeri. Om hästen inte gör som du säger, fundera vad det kan bero på. Den kanske har ontnågonstans, du ger kanske hästen otydliga signaler som den inte förstår eller så tycker den att situation kännsobehaglig. Analysera varför den reagerar som den gör.Arbeta strukturerat och målmedvetet på ett vänligt men bestämt sätt, så kommer det att fungera mycket bättre fördig. När hästen gör rätt ska den få beröm. Men mutor för att få hästen dit du vill är inte samma sak som beröm.Innan hästen får en belöning ska den göra det jobb du har bett om, efter utförd prestation blir det beröm.